Placeholder image

Ouder en kind thuis laten werken niet zo simpel

20 maart 2020
Dankbaarheid en bezorgdheid strijden om voorrang op het schoolplein van de Lorentzschool in Leiden, deze woensdag. Nadat leerlingen van groep acht dinsdag de thuisleerpakketten al hadden opgehaald - ook om te zien of dat goed gedoseerd kan - zijn nu de andere groepen aan de beurt.

Vooral onder ouders blijkt er flink wat bezorgdheid te leven. „Het vraagt wel erg veel van je", heet het. En: „Het is te doen als je geen baan hebt, maar niet als je er nog bij werkt. Je bent er al gauw drie tot vier uur per dag mee zoet." Tegelijk is er waardering: de pakketten blijken hier en daar behoorlijk op maat gemaakt en geven ook tips voor de ideale - educatieve en toch leuke - dagindeling.

Toch houdt een moeder die ook nog kapster, huisvrouw en nu even leraar is, wel haar hart vast: ,,In Leiderdorp, waar een andere zoon op school zit, wordt meer online nagekeken. Hie moet ik zelf de opgaven nakijken en daar ben ik niet voor opgeleid. Ik vind ook dat een kind gewoon goed onderwijs nodig heeft." Hoewel ze begrijpt dat scholen de deuren dicht houden, vindt ze het wel krom dat ze als kapster moet doorwerken: „Want daar kun je natuurlijk moeilijk 1,5 meter afstand houden."

De moeder van Alexander en Noam is blij dat haar zoons werk mee krijgen en zeer benieuwd hoe de school het uitvoert: „Ook omdat ik bij de universiteit werk en ze daar eveneens met thuiswerken bezig zijn." De zoons in kwestie hopen vooral dat ze zich door het extra werk nu minder gaan vervelen. Want dat doet Alexander uit groep 7 regelmatig en Noam uit groep 5 'bijna de hele tijd'. 

Ze blijken de school behoorlijk te missen. Van het kletsen met elkaar - wat via Facetime toch anders is - tot het kunstproject dat net zo lekker liep. Met veel museumbezoek en kunstenaars die langs zouden komen. Alexander baalt er van dat hij nu drie weken minder lang beheerder is van de 3D-printer. Het blijkt een machtig mooie functie: de beheerder bepaalt of ontwerpen die leerlingen hebben gemaakt, fit to print zijn.

Spagaat

,,Een spagaat'', noemen twee moeders het thuiswerken-met-kinderen. ,,De dingen die je doet, wil je namelijk goed doen'', legt moeder Annemieke uit. ,,Maar voor het onderwijzen van kinderen ben ik niet echt geschoold en het is een heel gepuzzel om daarnaast nog eens acht uur per dag te werken.'' Dat haar kids van 8 en 10 zojuist een lunch met knakworsten verzorgden was natuurlijk handig en een 'heel leuk familiemoment', maar verder? ,,Je moet wel bedenken dat kinderen van die leeftijd een spanningsboog van twintig minuten hebben.''

Moeder Sief merkt wel dat ze haar tijd efficiënter indeelt wanneer ze zoals nu thuis werkt. ,,Maar dan nog: kinderen van 2, 4, 6 en 8 fulltimethuis hebben is al een volledige baan op zich.'' Voor de kids blijkt de situatie evenmin ideaal. Zo merkt Dennis uit groep 7 dat hij zich thuis moeilijk kan concentreren. Hij vindt thuis leren dan ook 'stom'. Al hoopt zijn moeder wel dat het met het pakket beter zal gaan: ,,Ik zie ook iets staan over samen koken.''

Met zoon Jacob (6) had vader Jan al wat sites met oefeningen bekeken, maar hij vindt het een goed idee dat het via de pakketten 'gerichter kan'. Ook Jacob zelf ziet er naar uit. Hij vindt rekenen, taal én lezen leuk. Net als spelen met vriendjes. Dat mag hij - anders dan sommige andere schoolgenoten - gelukkig wel. Buiten én binnen.

Directeur John van Bezouw kent de angsten van ouders dat ze te weinig tijd hebben voor deze nieuwe taak. Een taak waarvoor ze, zo beseft ook hij, 'meestal niet zijn toegerust'. Hij denkt wel dat het in de praktijk zal meevallen: ,,Wat we nu meegeven is heel erg in lijn met wat kinderen al weten. Het is ook vooral bedoeld om in het ritme te blijven. En vanaf volgende week proberen we meer mogelijkheden te bieden om digitaal vragen te stellen aan de leerkracht.''

Zijn er problemen, dan moeten ouders zeker aan de bel trekken: ,,Komt men bijvoorbeeld in de knel met de eigen baan en het opvangen van de kinderen en valt het niet anders te organiseren, dan zijn de kinderen hier welkom. Ook wanneer ouders niet de urgente beroepen hebben waar de regering het over heeft. Op zulke momenten moet je je niet verschuilen achter regeltjes.'' Wat hij wel heel goed beseft is dat het thuiswerken de relatie tussen ouders en kinderen 'écht anders maakt'.