Placeholder image

Leidse scholen strijden tegen elektronisch afval

31 augustus 2022
Leidse scholen strijden tegen elektronisch afval

Zeven basisscholen in Leiden doen van 5 tot en met 29 september 2022 mee met de E-waste Race. Op maandag 29 augustus gaf wethouder Yvonne van Delft (Energie, Werk en Inkomen en Cultuur) het startsein op basisschool Montessorischool Apollo. De zeven deelnemende teams gaan vier weken lang de strijd aan met elektronisch afval (ook wel e-waste), zodat dit hergebruikt of gerecycled kan worden. Zo leveren de scholieren een prachtige bijdrage aan de circulaire economie.

Leidenaren die in de buurt van een van de deelnemende scholen wonen, kunnen van 5 tot en met 29 september 2022 gemakkelijk en gratis hun elektronisch afval thuis laten ophalen.

Bied uw elektronische afval aan
Dit kunnen zijn doen door elektronische afval online aan te bieden op de website:www.ewasterace.nl. Overigens vallen inktcartridges, losse batterijen en losse accu's niet onder e-waste en mogen dus niet worden ingeleverd.
De scholen die in Leiden meedoen zijn:

  • OBS Woutertje Pieterse
  • Katholieke Basisschool De Astronaut
  • Rooms Katholieke Basisschool De Tweemaster
  • Particulier Onderwijs Winford Leiden
  • Korte Vlietschool voor ZMLK
  • Montessorischool Apollo
  • Brede School Merenwijk

Thuis ophalen
Elektronisch afval is een kapot of oud apparaat met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Denk hierbij aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Wanneer inwoners van Leiden hun klein elektronisch afval apart inleveren, zorgen zij ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald. De E-waste Race maakt het gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij de inwoners thuis komen ophalen.

Punten en kortingscodes
Als dank voor de bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangen inwoners kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR). De kinderen krijgen punten voor het ingezamelde e-waste afval. En de school met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje. De E-waste Race Leiden wordt mogelijk gemaakt door gemeente Leiden en Kringloop het Warenhuis.

Textiel Race
Vorig jaar werd in Leiden de Textiel Race georganiseerd. P.C. basisschool Joppensz heeft toen met 10.287 kg aan ingezameld textiel de Textiel Race gewonnen.