Placeholder image

De scholen gaan 10 januari weer open: 'Wat een goed begin van 2022!'

11 januari 2022
De scholen gaan 10 januari weer open: 'Wat een goed begin van 2022!'

Grote opluchting op basis- en middelbare scholen in de regio Leiden. Daar zorgt de beslissing van het kabinet voor dat ze na de kerstvakantie weer gewoon open kunnen.

„Het is niet alleen omdat leerlingen beter leren op school, maar ook omdat ze elkaar er kunnen ontmoeten en er omgangsvormen leren", vertolkt Omar Ramadan van de Sophia (basis)scholen in Duin- en Bollenstreek een breed levend gevoel.

„Wat een goed begin van 2022!", appte een directeur van een openbare basisschool van PROO Leiden/Leiderdorp naar zijn directeur/bestuurder Marton de Pinth. En dat zegt volgens hem alles.

Onderdeel van de vreugde is dat scholen niet anders hoeven te opereren dan voor de vakantie. Dus nog wel mondkapjes in de gangen vanaf groep 6 op de basisschool. Maar in het middelbaar onderwijs hoeven leerlingen niet, zoals werd gevreesd, 1,5 meter afstand van elkaar te gaan houden in de klaslokalen.

Tweedeling
„Daardoor kun je op je school hooguit de helft van de leerlingen kwijt en moet je voor de anderen de lessen streamen, waardoor dat tweederangs leerlingen worden", meldt Ron Onderwater, directeur van de Visser 't Hooft Lycea in Leiden en Leiderdorp.

Om zo'n tweedeling te voorkomen had Cees Slats, rector/directeur van Teylingen college Leeuwenhorst, al overlegd met de buren van NH Hotels over het wederom huren van zalen. „Want voor onze leerlingen blijft het het beste als ze allemaal het ritme kunnen vasthouden in normaal klassenverband en volgens het gewone rooster. We zijn dus heel blij mee dat dat vanaf 10 januari gewoon weer op school kan."

Sporten
„Om gemotiveerd te zijn, je te kunnen concentreren hebben leerlingen nu eenmaal een klas nodig", weet directeur Marlies Otte van Bonaventuracollege Mariënpoelstraat. Maar er is meer waar ze blij om is: dat de jeugd tot en met 17 jaar weer tot 20.00 uur buiten mag sporten van het kabinet. „Dan hoeven leerlingen niet meer zo vaak om vrijstelling van lessen te vragen om te kunnen trainen."

Basisschoolbestuurders Ramadan en De Pinth spreken wel de hoop uit dat scholen 'nu echt open kunnen blijven'. „En dat we onder het nieuwe kabinet niet steeds opnieuw open en dicht moeten", meldt De Pinth. Ramadan: „Het zou mooi zijn wanneer er een strategie komt. Zo van: hoe ga je met basisscholen om in tijden van corona? Want we zijn geen aan- en uitknop waar je aan kan draaien in een pandemie."

Bron: LeidschDagblad, 03-01-2022