Placeholder image

Leidse scholen zijn 'als vanouds' weer open, beginnen met een schone lei: 'Er zijn ook goede dingen van corona die waarschijnlijk blijven hangen'

11 januari 2022
Leidse scholen zijn 'als vanouds' weer open, beginnen met een schone lei: 'Er zijn ook goede dingen van corona die waarschijnlijk blijven hangen'

Na drie weken verlengde vakantie zijn de scholen weer open. Tot opluchting van de kinderen én van de leerkrachten. Het voelt, ondanks alle coronamaatregelen, als normaal. En ze kunnen weer met een schone lei beginnen. „De lijst van kinderen met corona die in de afgelopen zeven dagen op school zijn geweest is nu helemaal leeg."

Met knuffels en door joelende kinderen werd Assya Elhannay, directeur van islamitische basisschool Er-Risèlèh in Leiden, maandagochtend begroet toen ze de klassen gedag kwam zeggen. De kinderen waren net zo blij om op school te zijn als Elhannay zelf. „Het is helemaal geweldig dat we weer open mogen. Als vanouds."

Op de scholen is sinds de pandemie zo veel veranderd, dat ook de looproutes, mondkapjesplichten en opgedeelde speelpleinen als vanouds aandoen. De kinderen kijken er niet meer van op. Hun ouders moesten er wel weer aan wennen, vertelt John van Bezouw, directeur van De Lorentzschool. „Er stonden vanmorgen veel ouders dicht bij de hoofdingang, die zullen de komende dagen wel weer wat verder weg staan."

Ingang
Alle groepen van De Lorentzschool hebben hun eigen vaste ingang gekregen. De kleuters gaan naar binnen door de deuren van het eigen lokaal, de andere leerlingen zijn opgedeeld over de vijf in- en uitgangen van de school. Looproutes tussen de lokalen hebben ze niet nodig, zegt Van Bezouw: „Als de kinderen gaan buitenspelen lopen ze één kant op, en we hebben heel brede gangen."

Voor Van Bezouw was de vervroegde sluiting van de scholen geen verrassing. Hij had verschillende vieringen, zoals het kerstontbijt, uit de laatste week voor de vakantie al naar voren gehaald. Ook zat een derde van alle kinderen uit groep 7 thuis vanwege corona, dat had de school nog niet eerder meegemaakt. Na de lockdown is dat wel anders: „De lijst van kinderen met corona die in de afgelopen zeven dagen op school zijn geweest is nu helemaal leeg. We hopen dat het hierna ook bij enkele incidenten blijft."

Invallers
Elhannay huivert vooral voor het aantal leerkrachten dat afwezig is door corona. „Er is nu één leerkracht thuis, als er daar nog twee bijkomen dan moet ik groepen gaan samenvoegen of naar huis sturen." Dat is het allerlaatste wat ze wil doen, maar het vinden van invallers is erg moeilijk. „Het is niet te doen in Leiden. We hebben de ouders al een brief gestuurd om begrip te vragen."

Elhannay maakt zich ook zorgen over de leerlingen die na de heropening in plaats van vijf nu vaak tien dagen in quarantaine zitten. Eerst konden ze voor grotere groepen de lesstof voor thuis regelen. Nu moeten ze steeds vaker passend werk vinden voor individuele leerlingen, omdat ze meer school missen.

Van Bezouw deelt die zorgen, maar is verder optimistisch. Tot nu toe is het hen gelukt om met gepensioneerde leraren en stagiaires afwezige leerkrachten te vervangen. En door de coronamaatregelen is het met zo'n 825 leerlingen op school zelfs overzichtelijker geworden, grapt Van Bezouw. Bijvoorbeeld op het schoolplein, waar leerlingen van verschillende groepen niet meer door elkaar lopen maar in één vak op het plein moeten blijven. „Er zijn ook goede dingen van corona die waarschijnlijk blijven hangen."

Bron: LeidschDagblad, 11-01-2022