Placeholder image

Opening internationale basisschool in Leiden voor onbepaalde tijd uitgesteld

16 november 2020
De bouw, inrichting en opening van een internationale basisschool aan de Saffierstraat is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat komt doordat onderwijsorganisatie PROO Leiden-Leiderdorp zich om financiŽle redenen uit het project heeft teruggetrokken.

Dat meldt onderwijswethouder Paul Dirkse (D66) in een brief aan de gemeenteraad.

De Leidse regio beschikt momenteel over ťťn internationale basisschool; de Elckerlyc in Leiderdorp. Een tweede is broodnodig, gezien het toenemende aantal expats in Leiden en omstreken.

In 2018 werd besloten dat Leiden samen met PROO een school zou stichten voor circa 160 leerlingen, op het grasveld aan de Saffierstraat waar korfbalclub Crescendo tot voor kort speelde. De schoolbel zou komende zomer voor het eerst klinken, zo was het plan.

Er is nu een stevige kink in de kabel gekomen. De gemeente wilde eenmalig 725.000 euro bijdragen, plus nog eens 260.000 euro per jaar. Ook het in Leiderdorp gevestigde PROO moest over de brug komen, maar door 'interne ontwikkelingen heeft PROO laten weten dat door de pandemie en de financiŽle situatie van deze scholengroep de realisering van de internationale basisschool op dit moment niet haalbaar is', schrijft Dirkse. 'PROO geeft aan dat de benodigde voorinvestering, die de komende jaren 800.000 euro zou bedragen, te zwaar op de interne begroting van de organisatie drukt.'

De wethouder heeft inmiddels aangeklopt bij een andere overkoepelende scholengroep uit de regio om het project alsnog door te zetten. Dat is niet eenvoudig, omdat bijvoorbeeld de licentie voor de nieuwe school ook opnieuw bij het ministerie van onderwijs moet worden aangevraagd. Dat gebeurt naar verwachting niet eerder dan begin 2022.

Of de andere onderwijsorganisatie - waarvan de naam niet wordt genoemd - in het project stapt, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het veld aan de Saffierstraat in het Morskwartier de beoogde plek blijft.

De gemeente begint nu met een campagne, inclusief telefonisch spreekuur, om zowel buurtbewoners als expats op de hoogte te stellen van het uitstel.

Bron: , 13-11-2020