Placeholder image

Veel mis het onderwijs? Leerlingen maken je blij!, leert onderwijsevent in Leiden

31 januari 2020
„We gaan het gewoon doen." Het is een kreet die tijdens de eerste stakingsdag vaak klinkt tijdens het onderwijsevent in het Da Vinci College Kagerstraat, georganiseerd door de gastheer, het Stedelijk Gymnasium en scholenkoepel PROOLeiden/Leiderdorp. Bron: Leidschdagblad.nl, 31 januari 2020

Er zijn natuurlijk dingen die beter kunnen in het onderwijs, zeker als het op de bekostiging aan komt. Maar als je dat steeds maar benadrukt, gaat het te weinig over wat al prima loopt. Of wat steeds beter gaat, zoals opleidingen op maat.

Omdat het†event†graag positief wil zijn, klinkt ook de vraag: wat maakt je blij in het onderwijs? Ongeacht of ze op een basis- of middelbare school werken, leraar, ondersteuner of schoolhoofd zijn: iedereen blijkt blij te worden van de leerlingen. Die maken dat ook een hoofd van een basisschool, ondanks alle rompslomp, toch lachend door de gangen kan lopen.

Dezelfde kinderen zorgen ervoor dat het een veeleisend beroep is. Je kan niet zomaar, wat Paul Nibbelink in zijn vorige leven als zorgverzekeraar nog wel kon, een snipperdagje nemen. Maar hij voelt dat het iedere minuut waard is als hij 'samen tot iets moois' komt tijdens de lessen economie die hij al tijdens zijn opleiding aan de hogeschool geeft op het 'Da Vinci'. „Je staat als onderwijzer ook midden in de maatschappij, veel meer dan als voetbaltrainer wat ik 's avonds ook ben. Hier raak je echt alle lagen van de bevolking."

Vertrouwen

Marianne Laponder, die al 25 jaar wiskunde geeft op de school, moet altijd weer even slikken wanneer leerlingen dingen zeggen: „Nou snap ik het." Of wanneer ze wordt bedankt voor het vertrouwen dat ze in een leerling had gesteld. Immers, dat vertrouwen zorgde ervoor dat ook de moeilijkste opgave alsnog werd doorgrond.

Toen ze nog op kantoor werkte, had Nicky Terink dagen dat ze amper vanachter haar computer vandaan kwam. Een erg treurig idee vond ze dat. Op het 'Da Vinci' is ze weer blij en vrolijk geworden door de lessen gymnastiek en Nederlands die ze er geeft. Maar ook doordat ze als starter, samen met een ervaren docent, meteen al een brugklas mag coachen. Of dat ze een aantal dagen per schooljaar met collega's kan kijken hoe dingen beter kunnen. ,,En dan heel breed. Goede ideeŽn kunnen hier ook werkelijkheid worden!''

Het zijn verhalen die ook de aanwezige leerlingen aanspreken, zeker wanneer een wiskundedocent als Laurens Jonkhof benadrukt dat een baan als de zijne 'best goed betaald is' en hij er al zijn creativiteit in kwijt kan.

,,Je kunt echt je eigen onderwijs vorm geven. En als je merkt dat iets niet goed gaat, dan verander je het gewoon. Ook komt het met andere scholen steeds meer tot een uitwisseling van personen en ideeŽn.''

Tijdens het†event†klinkt dan ook regelmatig: ,,We spreken elkaar.''

Bron: Leidschdagblad.nl, 31 januari 2020