Placeholder image

Jong Zuidwest met B en W in conlaaf over de toekomst: 'We willen een sociale wijk'

28 november 2019
Meer ontmoetingsplekken, veel groen en vooral meer sociale samenhang. Het is zomaar een greep uit een lange lijst mogelijke verbeteringen die jonge scholieren uit Leiden-Zuidwest dinsdag aan burgemeester en wethouders meegaven tijdens hun werkbezoek aan de wijk.

Enkele tientallen leerlingen van Montessorischool Apollo, basisschool De Ley, Wereldschool Leimundo en gastheer Vlietland College hebben gehoor gegeven aan de oproep van het stadsbestuur om het eens met elkaar te hebben over de toekomst van de wijk. Want Zuidwest is een van de wijken waar de komende tien jaar veel gaat veranderen. Veel flats zijn er verouderd, er zijn goede kansen om de wijk snel aardgasloos te krijgen en er lijkt genoeg ruimte om een flinke deuk te slaan in de enorme Leidse woningbouwopgave.

Logisch dus dat jongeren uit de wijk daar graag over meepraten, zegt Oumaima Bouhamed, voorzitter van de leerlingenraad van het Vlietland College. Ze wijst op de lijsten die sommige leerlingen hebben meegenomen om zeker te weten dat ze alle belangrijke punten behandelen. ,,Natuurlijk zijn ze goed voorbereid. Nu kunnen ze meehelpen om de wijk te verbeteren. Het zijn wel burgemeester en wethouders.''

Anderen
Zelf hoopt zij dat de gemeentelijke plannen niet te zeer ten koste gaan van groen. ,,Zuidwest is nu geloof ik de wijk met het meeste groen. Het zou zonde zijn als dat zou moeten verdwijnen.'' Ze is niet de enige, het blijkt een belangrijk punt voor veel leerlingen. Maar eigenlijk komt alles voorbij, van hyperlokale problemen zoals de verkeersveiligheid op een specifiek kruispunt tot onvrede over de kennelijke vrijstelling voor vliegtuigen van stikstofproblematiek.

Het zijn zeker geen zelfzuchtige verlanglijstjes die de tientallen leerlingen meegeven. Burgemeester Henri Lenferink is ervan onder de indruk. ,,Wat ik fantastisch vind, is dat het bij jullie steeds ging over wat voor ánderen nodig was en niet over jezelf. Dat vond ik heel mooi om mee te maken'', zei hij in zijn slotwoord.

,,We willen vooral een sociale wijk'', zegt bijvoorbeeld Sanjay Thambiaiah van basisschool De Ley. ,,Dat is heel belangrijk en ik denk dat burgemeester en wethouders hier ook echt wat aan hebben. Dit gaat wel over onze toekomst.'' Het is alleen niet even makkelijk om allerlei bevolkingsgroepen beter met elkaar te mengen en ervoor te zorgen dat ze elkaar helpen, legt de burgemeester een tafeltje verder uit aan een groepje jonge wijkverbeteraars. ,,Wat als je buurman een drugsverslaafde is? Dat is soms best moeilijk'', vraagt hij. ,,Dan moeten we ervoor zorgen dat hij hulp krijgt'', antwoordt Marijn de Nooij van de Apolloschool direct zelfverzekerd.

De burgemeester heeft het net zo naar zin als de kinderen. Hij grijpt de kans om ze te laten zien hoe het in de gemeenteraad werkt met beide handen aan, als een discussie wat chaotisch wordt. Hij vat voorstellen samen, verzorgt stemmingen en heeft zijn groepje binnen de kortste keren weer in het gareel. Vol enthousiasme spelen de leerlingen het spel mee. Al vliegt Lenferink soms zelf wel een beetje uit de bocht: ,,Zijn de bomen op? Dan jatten we er een paar bij de buren!'', zegt hij met een brede grijns op het gezicht.

In hoeverre het stadsbestuur erin zal slagen de jeugdige inbreng één-op-één over te nemen in een nieuwe wijkvisie, is echter de vraag. Geen enkel groepje heeft ervoor gekozen nieuwe woningen te plaatsen.

Bron: Leidschdagblad.nl, 27 november 2019