Placeholder image

Leerlingen van PI de Brug gaven vandaag samen met wethouder Paul Dirkse het startschot voor de Leidse bijentelling!

12 april 2019
Komend weekend vindt de Nationale Bijentelling weer plaats. Door heel Nederland worden mensen opgeroepen om hun bijen in de tuin te tellen. In Leiden werd donderdag alvast de aftrap voor de bijentelling gegeven door wethouder Paul Dirkse. Bron: unity.nu, 11 april 2019

De Nationale Bijentelling vindt elk jaar plaats en blijft hard nodig. De bij heeft het namelijk moeilijk. Volgens bijenonderzoeker Lisette van Kolfschoten heeft de afname van de bijenpopulatie meerdere oorzaken. 'Wij gebruiken tegenwoordig het land zeer intensief. Overal waar we kunnen, verbouwen we voedsel. Dat zorgt ervoor dat bijen eigenlijk te weinig ruimte hebben om nestjes te kunnen bouwen en om voedsel te kunnen verzamelen.' Bovendien hebben pesticiden en kunstmest een slechte invloed op de diertjes.

Bijvriendelijk
In Leiden werd alvast het startschot gegeven voor de bijentelling door wethouder Dirkse. Samen met leerlingen van PI De Brug werden speciale bijvriendelijke bloemzaden gezaaid in de ecotuin van De Zijlbedrijven om de bijenpopulatie te stimuleren. 

Bijen zijn namelijk essentieel voor de bestuiving. Planten hebben bestuiving nodig om vruchten en zaden te produceren. 'Bestuiving is een soort plantenseks en de bij helpt daarbij', aldus de onderzoeker.

Voor de telling is het de bedoeling om ongeveer een halfuurtje in de tuin alle bijen te tellen en te noteren wat voor soort bij het is. Met deze data hopen de onderzoekers de diertjes beter in kaart te kunnen brengen, waardoor maatregelen genomen kunnen worden om de bijenpopulatie weer toe te laten nemen.

  Klik hier voor de video.

Bron: unity.nu, 11 april 2019